Dziś przepis na pyszny obiad. Połączenie makaronu, aromatycznych kurek i białego wina smakuje doskonale. Przygotowanie jest wyjątkowo proste i zajmuje maksymalnie 30 minut. Oczywiście kurki najlepiej nazbierać samodzielnie.
Potrzebne składniki (2 porcje)
- kurki
- 1 cebula
- śmietana do zupy 18% 400 ml
- masło klarowane 1 łyżka
- pęczek pietruszki
- ser grana padano
Przygotowanie
- na maśle klarowanym podsmażamy drobno pokrojoną cebulę
- dodajemy obrane i umyte grzyby, smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż będą miękkie
- wlewamy śmietanę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie solą, wsypujemy drobno posiekaną natkę pietruszki, dusimy ok. 15 min
- gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie
- na talerzu posypujemy danie startym serem i dekorujemy pietruszką
- podajemy z białym winem
Wygląda pysznie. Te kurki też drobno pokroić ? Nie stracą na wartości odżywczej ?
OdpowiedzUsuń