- Wprowadziłaś już gluten do diety dziecka? - Ee nie, jeszcze mam czas. Ciągle ktoś mnie atakował o ten gluten więc postanowiłam zgłębić temat, żeby nie wyjść na ignoranta bo czasu wcale nie jest tak dużo.
według książki H. Szajewskiej, P. Albrechta pt. Jak żywić niemowlęta i małe dzieci "zaleca się aby gluten zacząć wprowadzać do diety dzieci po ukończeniu 4 miesiąca życia a przed ukończeniem 6 czyli między 17 a 26 tygodniem życia. Propozycja wprowadzania glutenu wg nowego schematu u dzieci karmionych wyłącznie piersią, to podawanie początkowo około 1/2 łyżeczki glutenu (2-3g) na przykład kleiku glutenowego w niewielkiej ilości ściągniętego pokarmu matki. Inna propozycja to wprowadzenie jako pierwszego posiłku przecieru jarzynowego z dodatkiem takiej ilości glutenu (1/2 łyżeczki) w 100 ml. Następnie jeśli to możliwe zaleca się kontynuować karmienie piersią przez okres 2-3 miesięcy."
poszukiwana
kaszka glutenowa
bez mleka
bez cukru
bez gotowania
bez dodatków
oto mój wybór, zwykła kasza manna błyskawiczna lubelli, kupiec też ma
źródło |
sposób przygotowania:
do małego garnka wsypać pół łyżeczki kaszki i zalać wrzątkiem
mocno mieszać żeby nie powstały grudki
doprowadzić do wrzenia
papkę dodać do marchewki lub jabłka
w odciąganie mleka się nie bawię, bo młody nie toleruje butelki, a z łyżeczką dobrze sobie radzi.
a po co to wszystko bo według aktualnych danych stopniowe wprowadzanie glutenu zmniejsza ryzyko wystąpienia celiakii, a także cukrzycy typu 1 oraz alergii na pszenicę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz