środa, 3 września 2014

PRZEPIS NA MAKARON Z KURKAMI


slow-food


Dziś przepis na pyszny obiad. Połączenie makaronu, aromatycznych kurek i białego wina smakuje doskonale. Przygotowanie jest wyjątkowo proste i zajmuje maksymalnie 30 minut. Oczywiście kurki najlepiej nazbierać samodzielnie.

slow-food


Potrzebne składniki  (2 porcje)

- makaron Tagliatelle
- kurki
- 1 cebula
- śmietana do zupy 18% 400 ml
- masło klarowane 1 łyżka
- pęczek pietruszki
- ser grana padano

Przygotowanie

  • na maśle klarowanym podsmażamy drobno pokrojoną cebulę
  • dodajemy obrane i umyte grzyby, smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż będą miękkie
  • wlewamy śmietanę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie solą, wsypujemy drobno posiekaną natkę pietruszki, dusimy ok. 15 min 
  • gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie
  • na talerzu posypujemy danie startym serem i dekorujemy pietruszką
  • podajemy z białym winem makaron-z-kurkami-w-sosie-smietanowym


1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie. Te kurki też drobno pokroić ? Nie stracą na wartości odżywczej ?

    OdpowiedzUsuń